Sunday, April 18

Agama Kita Di Hina Lagi.. something i wanna share..

Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia ..Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju..


Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut.


Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam...pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut..Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah. Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.
Huru hara lah suasana di carrefour itu.


Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi. Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah..Tapi malangnya,Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat. Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas dihina oleh laki Cina tadi.


Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk di saman oleh Cina tersebut. Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian..Pengajarannya,sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam. Pada anda, berhati2la..kerana saya percaya,tshirt yang di pakai oleh Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan maruah Islam.


Sebarkan kepada saudara2 Islam kita..
1.Jika anda orang islam sila sebarkan mesej ini..
2.Jika anda orang bukan islam,diingatkan jangan sesekali bermain dengan api di negara malaysia islam ini

4 comments:

 1. Ya Allah! Geram nya ngan mangkuk ayun manager tu...rasa nak sepak2 muka dia! Islam ke apa dia nie...

  Berani btl ye bangsa asing nie dok hina dan kutuk junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w...sedih nya rasa. Nasib baik pemuda islam tu mempertahan kan maruah Islam walaupon di caci dan kemudian nya di pecat.

  ReplyDelete
 2. kadang2 sakit hati kan...kita beria la nak jaga sensitiviti masyarakat lain tapi tulah MEREKA tak pernah nak jaga hati masyarakat kita...

  ReplyDelete
 3. tak tahulah apa motif dia nak hina agama suci kita ni.. patutnya kita satu malaysia ni saling menghormati agama satu sama lain.. Hampa betul..

  ReplyDelete
 4. huhu..teruk sungguh la. tp mmg selalu jd gini...kita jer sibuk jaga hati kaum lain, diorg tu peduli apa ngan sensitiviti agama kita.

  ReplyDelete

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu