Thursday, August 13

Kenapa Muhammad Hami Danish?

Masa Danish dalam perut ibu lagi ibu dan ayah dah sibuk cari nama untuk Danish. Tapi ntah kenapa dalam banyak-banyak nama yang ibu senaraikan, semuanya nama untuk anak lelaki.. Hati ibu berat menyatakan yang ibu mengandungkan anak lelaki.. Waktu mengandung memang ibu tak tahu jantina Danish sebab bila 2 kali ibu pergi scan doktor cakap Danish ni aktif sangat. Asyik bergerak jer.. Itu yang susah doktor nak tengok tuh..

Kat sini ibu nak tulis maksud dan pengertian di sebalik Muhammad Hami Danish..

Muhammad: Yang terpuji, dirahmati
Hami: Yang melindungi, yang mempertahankan
Danish: Yang bijak dan berpengetahuan

Harapan ibu: Semoga Danish membesar menjadi seorang insan yang sentiasa dirahmati oleh yang maha Esa, membesar sebagai seorang abang long yang akan mempertahankan dan melindungi ayah, ibu dan adik-adiknya serta sahabat handainya. Semoga Danish bijak memilih baik dan buruk dalam melangkah mengharungi hidup di bumi Nya.. Amin..

Sedikit info mengenai menamakan anak:

Di dalam Islam, kita dianjurkan supaya memilih nama-nama yang baik untuk dinamakan kepada anak-anak kita. Ini kerana nama itu akanmenjadi pengenalan dan panggilan kepada anak kita seterusnya melambangkan dan membezakan antara kita dengan orang lain
lebih-lebih lagi antara Muslim dengan bukan Muslim. Rasulullah s.a.w. bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari qiamat dengan nama-nama kamu, dan
nama-nama bapa kamu, maka perindahkanlah nama-nama kamu itu."

(Riwayat Abu Daud)

Dalam menamakan anak ini syarak telah menetapkan beberapa panduan untuk memilih nama anak sebagai berikut:
a. Hendaklah nama yang dipilih itu memberi pengertian dan maksud yang baik. Sehubungan dengan itu kita dilarang untuk menamakan anak-anak kita dengan nama yang buruk yang boleh menjejaskan kehormatan dan mungkin menjadi sendaan dan memalukan anak tersebut.
b. Jangan namakan anak dengan nama-nama yang khusus kepada nama Allah seperti Ahad, Ar-Rahman, AL-Khalid dan sebagainya. Sekiranya nama ini hendak diberikan kepada anak kita maka hendaklah disertai dengan nama lain di hadapannya seperti Abdul Rahman, Abdul Khalid dan sebagainya.
c. Jangan menggunakan nama yang dikaitkan dengan Abdul (hamba kepada lain dari Allah seperti Abdul Uzza (hamba berhala Uzza), Abdul Nabi (hamba kepada nabi) dan sebagainya.Ulama bersepakat mengatakan bahawa menamakan sedemikian adalah haram.
d. Elakkan dari menamakan anak dengan nama-nama orang kafir atau nama-nama yang menyerupai nama bukan Islam seperti Jon, Sally, sebagainya.No comments:

Post a Comment

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu