Tuesday, July 26

Bergotong-royong Amalan Mulia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hari ni aku nak cerita pasal aktiviti aku pula. (kalau ada yang perasaan ayat aku ada sedikit skema lately, ini adalah kerana aku cuba untuk meminimakan penggunaan ayat pasar dalam blog. Meminimakan sahaja.. Bukannya buang terus. Nanti macam baca buku teks sekolah pula. Boring..)

Cerita petang tadi, aku, suami dan si kecil Danish bergotong royong membersihkan sekitar rumah. Seronok juga la walaupun penat. Tapi disebabkan mula gotong royong pun lambat, dapat bersihkan sikit je. Adalah dalam pukul 5.30 petang mula aktiviti sampai 7 malam. Kalau buat kerja sekali dengan suami ni aku rasa bersemangat sikit. Almaklumlah rumah kampung. Takut gak aku kalau-kalau ada ular ke, lipan ke, apa ke. 

Danish pula, tolong nenda dia kait buah rambutan. Tolong ke mengacau ek? Tolong kacau kot. Lepas tu asyik la main air ikan. Aku fikir, lantak lah ko budak. Asal benda yang tak merbahaya dah. Kalau dok asyik ditegah jangan buat tu, jangan buat ni, tak berkembang pula minda dia nanti. Bukan main seronok lagi dia lepas bebas kat luar. Sebab selalunya memang aku kurung dia dalam rumah. Tak bagi main luar. Takut pergi kat jalan susah.

Bila dah nak masuk Maghrib, kitorang pun masuk rumah. Sambung besok pula. Tengok lah kalau mood rajin datang. Kalau tak, bersambung lah di minggu hadapan. Okay lah kan dari tak buat langsung. 

Teringat zaman-zaman sekolah dulu. Masa gotong-royong memang lah saat-saat yang dinantikan. Bukan nak bergotong royong bersihkan sekolah. Tapi bergotong royong huha sana huha sini. Kengkadang ada juga kena kutip sampah kat padang sebab lambat masuk perhimpunan.  Itu pun dikira gotong royong ke? Itu namanya denda dengan amalan mulia. Wah.. ayat nak best.

Kat mana lagi ada gotong royong ek? Ha.. gotong royong kenduri kahwin atau pun dipanggil rewang. rewang ye.. bukan merewang.. Dan lain lak maksudnya.. Tapi, walaupun dah masuk anak sorang ni aku tak berkesempatan rewang macam mak aku dulu. Selalu datang makan, pastu balik. Jahat tul. Mungkin kalau ada anak-anak kawan aku yang kahwin nanti barulah aku pergi rewang kot. 20 tahun lagi la. Lama lagi.

Kesimpulannya dari cerita aku yang pendek ni, kitorang dah start kemas rumah untuk raya. Hahaha semangat betul. Puasa pun belum lagi. Korang dah?

^-^

10 comments:

  1. salam, singgah bce entry ni jup..
    wah bgus2..smgat tu yg pntg..hihi

    ReplyDelete
  2. cepatnye gotong royong kemas umah utk raye...dh x sabar nk raye ker??hehe

    ReplyDelete
  3. baguslah sekali sekala dpt bersama suami kemas kaw. halaman..bahagia' bunyinya...cepatnya prepared utk menyambut raya..tp bagus juga, taklah kelam kabut nantikan....

    ReplyDelete
  4. mesti nak dekat raya rumput dah panjang balik

    ReplyDelete
  5. salam kenal dr mama...wah semangat raya dah tiba ya...senang kan kalau sediakan awal2 nanti taklah rasa penat dlm bulan puasa nanti kan..

    ReplyDelete
  6. salam kenal kak ;)

    comelnya anak akak.hehe...romantik kot gotong royong dgn suami...
    kemas rumah b4 puasa mmg best.rumah sy pun dah nk start.kalo masa puasa tkut letih. ;)

    ReplyDelete
  7. bgs tu aja anak gotong royong sekali sekalakan..
    mmg pyh nk jmpa dah rewang...mklm la kontrak je skang ni...:)

    kak komen kalau wat popup senang cikit..:)

    ReplyDelete
  8. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu