Wednesday, August 4

How to change your blog font

Salam semuanya.. Wah tak agak-agak lagi aku punya tajuk kan?? Speaking london lah sangat. Okey straight to the point. Ada beberapa pengunjung blog ni yang tanya kat aku cam ne aku tukar font blog dengan font yang comel2 lote ni. Ehehehe.. (terasa semakin kembang bila dipuji).

So, sekarang aku nak kongsi lah caranya. Sebenarnya aku pun tak le berapa pandai nak tukar2 coding ni. Tapi, apa yang aku pandai ialah mencari di google. Try and error. Terjumpalah aku satu tutorial yang memang boleh pakai. Font yang aku tukar hanyalah untuk font di post tittle dan sidebar. Boleh juga kalau nak tukar keseluruhan blog. Tapi, ada kesan negatifnya. Blog akan menjadi lambat. Tak bersesuaian dengan mereka2 yang gemar berblog walking seperti aku.

Di sini aku bukan nak buat tutorial, tapi nak kongsi link dengan semua. Sebab, tutorial telah sedia ada, buat apa aku nak buat lagi kan? Okey.. ini linknya kevin and amanda. Banyak juga fonts comel lotey yang boleh didownload kat blog dia.



Kepada yang masih tercari-cari caranya tu, nampaknya pencarian anda berhenti di sini. Tutorial ni telah aku cuba dan memang boleh pakai. Tak yah cari2 dah pasni. Aku dah tolong. Tolong aku balik dengan cara klik nuff aku je Boleh??? (kui kui kui). Paksa ke ape ni? 

Kalau ditengokkan dia punya cara memang complicated sikit.. Tapi sikit je.. Apa yang penting ialah kerjasama follow dia punya instruction step by step, Insya Allah menjadi. Aku yang buta coding ni pun boleh buat hanya dengan sekali cuba. Apatah lagi korang ye tak?

Harapnya boleh mambantu korang semua. Adios~

12 comments:

  1. tanx for d info..da click ur nuff..huhu..

    ReplyDelete
  2. okey..skrg jgk saya terjah link tu. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih info itu !!
    dah lame cari.
    sebelum ni boleh buat, tapi only for my blog jelah bole tgk tulisan mcm tu, dlm laptop org lain, tulisan tu biasa je. sbb mereka tak install font tu kan. ermm trimas linahami!

    btw, me elmo ok. :D

    ReplyDelete
  4. aku nk gak..tapi cam tak pandai jer aku nk ikut..hehe..ko ajar aku la lina..senang skit..ye cikgu lina..

    ReplyDelete
  5. cik tom: sama2 juga.. terima kasih kembali.. hehehe

    ReplyDelete
  6. the sastraboy: mmg agak complicated, tapi sebenarnya tak susah kalau ikut step by step. Try la..

    ReplyDelete
  7. ibuarifa: okey.. good luck in trying.. nanti saya jengah.

    ReplyDelete
  8. elmo blurb: a ah. Saya dulu pun pernah wat gak. Tapi, kita je leh tengok. Kalau guna cara ni, org lain pun boleh tengok even dia tak de font tu. MMg terbaik tutorialnya..

    ReplyDelete
  9. adyshariz: wah jadi cikgu lak aku.. ehehe.. well, apa salahnya. Ko try wat dulu, kalau ada benda nak tanya just ask okey? mana aku boleh tolong aku tolong..

    ReplyDelete
  10. best!! tercari2 gak info tu sblm nih..
    p/s: rajin2 ler share lgi ea..klu kat blog sy..semak jer kat tab "Layanz"..sure trjmpa info yg brkenan d hati..-sharing is caring right!-eheh!!

    ReplyDelete

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu