Saturday, March 20

Jalan-jalan Cari Kuih :Ketuk Ubi


Korang pernah makan kuih ketuk ubi tak?? Sedap ke?? Ntah lah. Bagi aku biasa2 je.. Cempedak goreng lagi sedap. Gini citer nya, aku gi la jalan2 ngan Midon untuk cari kuih muih nak makan petang nanti. Tapi, apa nak wat. Keluar dah lah lambat. Kuih semua habis. Cari2 gerai, jumpalah gerai 2 orang awek ni.

aku : Ni cempedak ke?

penjual: Tak la.. ubi..

(disebabkan aku yang baghal ni, aku ingat yang budak tu sesaja je wat lawak ngan aku. Cempedak goreng dikatanya ubi. Aku pun senyum kambing lah ngan dia.)

aku : Berapa singgit?

penjual: Singgit 4 kak.

(disebabkan aku mmg suka makan cempedak goreng, maka walaupun aku rasa mcm mahal je cempedak ni. Tapi aku suh juga dia bungkus 4 ringgit.)

(adalah datang sorang member budak ni nak beli kuih juga)

penjual:Kau nak ubi bape ringgit?

Kwn dia: Macam biasa lah 5 ringgit.

(aku: aik?? ubi?? betul ke ubi?? Apa plak ubi mcm tuh.. Alamak.. cam ne ni? Aku dah tercakap nak 4 ringgit. Banyak tuh.. Nak cancel maluuuuu)

(last2.. bila budak tu tengah bungkus untuk aku..)

aku : Dah dua ringgit ke dik?? Tak pe la.. Cukup lah tu.. Mintak goreng pisang ni
2 ringgit juga yer..

(Fuh... nasib baik aku pandai cover..)

Faham tak citer aku?? Ker korang tak faham.. Tak pe la.. Kalau korang jadik aku baru korang faham.. kot... Boleh gitu????

Apa2 hal pun.. aku ada lah jumpa resepi ketuk ubi ni.. Kepada sesiapa nak cuba buat.. Resepi ni aku copy paste dari blog periuktanah. Banyak resepi kat situh.. Rajin2.. lawatlah...

Bahan-bahan: (menghasilkan 20 biji ketuk ubi)

450gm ubi kayu- potong 2 inci panjang, kupas kulit, dan rebus hingga empuk (belah dua jika ubi tebal dan besar)
1 1/2 cawan kelapa parut putih
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Toskan ubi kayu yang telah direbus tadi. Buang uratnya dan lecek halus. Ketepikan.

2. Campurkan kelapa parut dengan garam dan gula. gaul rata. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan ubi yang telah dilecek dan gaul dengan campuran kelapa hingga sebati.

3.Gunakan tangan untuk mengepal campuran ubi menjadi bulat sebesar bola ping-pong. Buat hingga habis. Ketepikan dulu atau simpan dalam peti ais.

Bahan tepung untuk menggoreng:

4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam

*** bancuh tepung dengan air secukupnya. Adunan agak pekat sedikit daripada adunan ketayap. (K.An lupa nak sukat..maaf ye).

Panaskan minyak untuk menggoreng. Celupkan bebola ubi ke dalam bancuhan tepung. Goreng seperti pisang goreng hingga keperangan.

*** bebola ubi boleh tahan lama jika disimpan di tempat beku dan keluarkan bila hendak digoreng.

No comments:

Post a Comment

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu