Friday, May 7

Bil Maxis Melamboi Naik... Adoohhaaiii...

Ada sesiapa yang pakai maxis postpaid tak? Kalau ada, pernah tak korang alami masalah macam aku? Apa masalahnya? Ha.. ni dia..

Husband aku, Midon memang pakai bil untuk handset dia.. Baru je, ada lah dalam 4 ke5 bulan. Bil ni pula ada limit dia. Panggilan tak boleh lebih dari RM100. Kalau dah terlebih, dia akan sekat panggilan. Kena bayar dulu, baru boleh sambung balik panggilan. 

Selama lebih kurang lima bulan pakai bil ni, tak pernah pula lebih seratus setiap bulan.. So, tak pernah lah kena sekat panggilan. Korang tau kan aku gi Melaka hari tu. Di sebabkan tak tahu jalan, kitorang pun gasaklah guna GPS.. (handset Midon Nokia N95 memang disertakan sistem GPS). Tak ler lama mana pun pakai. Ada la dalam sejam lebih. 

Bila kirotang balik je Segamat, Midon pun cubalah buat call.. Tapi tak boleh.. Dah lebih limit katanya. Pelik juga lah kan.. Tak de pula buat call banyak2 pun.. 

So, semalam Midon pergilah bayar bil maxis.. Seratus.. Ingatkan boleh lah sambung call.. Tapi, rupa-rupanya bil Midon dekat RM400.. Terkejut beruk jadinya.. Bukan Midon je yang terkejut.. even budak yang kat counter tu pun sama. Sebab dia pun dah tahu yang bil Midon ni pun tak pernah banyak macam ni.. 

Bila check balik, caj panggilan hanya.. RM150 lebih je.. Yang selebih tu, caj internet.. RM281 hanyalah caj internet.. Memang terasa menyesal betullah.. Pakai GPS sekejap je pun dah kena charge sampai macam tu..
Sekarang ni Midon tengah consider untuk tukar kepada prepaid balik.. 



Aku pun semalam cubalah google pasal charge internet maxis ni.. Rupa-rupanya memang ramai dah pengguna maxis postpaid yang tak puas hati dengan benda ni.. Kengkadang, ada yang tak pakai internet pun masuk gak dalam bilnya.. Under unbilled amount.. Seriously, memang menyesal sangat lah.. Tapi nak wat cam ne kan? Benda dah terjadi.. Bukan boleh putar2 balik masa.. Terpaksa lah menanggung hutang dulu.. Huhuhuhu...

Ada yang pernah kena macam ni tak??

12 comments:

  1. hehehe..saya sendiri dah kena. .. charge internet 1 bit 1 sen ..untuk guna goole gps ..mmg memerlukan data yang besar ...

    jgn guna goole maps ..install GARMIN ..tak yah link ke internet... lagi save ... hehee.. tak yah connect internet langsung..

    ReplyDelete
  2. sayeee ponn rasee mahall sgt. . sbb tuh nak tukar prepaid. . but think of nak tuka num terus,since kena jd user postpaid for 6month baru leh convert ke prepaid kann. . soo. . tuka num je. . heee~

    ReplyDelete
  3. ben ashaari: tenkiu sudi singgah sini.. install garmin tu kat handset ke komputer??

    ini memang kac: Midon ni kalau pasal tukar2 nombor dia memang tak nak.. Sebab dah ramai member tahu no ni kan.. hish.. susah tol la..

    ReplyDelete
  4. memang pun sy pun dh kena..
    buka internet tak sampai 10minit dh charge 40 rgt..
    sekarang dah tukar pakai prepaid balik...

    ReplyDelete
  5. sy pon trkena..alih2 dpt surat amaran..grrr..grammnya...rasa..agk2 kan kalo nk byr separuh2 dlu blh x?

    ReplyDelete
  6. sy pon trkena..alih2 dpt surat amaran..grrr..grammnya...rasa..agk2 kan kalo nk byr separuh2 dlu blh x?

    ReplyDelete
  7. sy pon trkena..alih2 dpt surat amaran..grrr..grammnya...rasa..agk2 kan kalo nk byr separuh2 dlu blh x?

    ReplyDelete
  8. sy pon trkena..alih2 dpt surat amaran..grrr..grammnya...rasa..agk2 kan kalo nk byr separuh2 dlu blh x?

    ReplyDelete
  9. sy pon trkena..alih2 dpt surat amaran..grrr..grammnya...rasa..agk2 kan kalo nk byr separuh2 dlu blh x?

    ReplyDelete
  10. sy pon trkena..alih2 dpt surat amaran..grrr..grammnya...rasa..agk2 kan kalo nk byr separuh2 dlu blh x?

    ReplyDelete

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu