Friday, May 7

Nilai Kasih Ibu.. Tidak Ternilai..

Pasti ramai ibu-ibu kat luar sana yang menghitung hari ya.. Menunggu tibanya Hari Ibu.. Tahun ni merupakan tahun kedua aku bergelar ibu.. Banyak benda yang aku pelajari.. Namun, ilmu aku masih sekelumit cuma.. Masih banyak lagi yang belum aku terokai..

Sempena dengan akan tibanya Hari Ibu ni, aku akan postkan kisah-kisah teladan mengenai kasih ibu.. Sekadar renungan kita bersama.. Yang bergelar anak dan ibu.. Huhuhuhu...

**********************************************************************************
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu:
Tolong pergi kedai $4.00
Tolong jaga adik $4.00
Tolong buang sampah $1.00
Tolong kemas bilik $2.00
Tolong siram bunga $3.00
Tolong sapu sampah $3.00
Jumlah : S$17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
Kos menyediakan makan minum, pakaian dan keperluanmu - PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 'Telah dibayar malah terhutang' pada mukasurat yang ditulisnya.

Diriwayatkan seorang telah bertemu Rasulullah SAW dan bertanya, "Wahai Rasulullah, siapakah yang paling berhak mendapat layanan baik dariku?" Rasulullah menjawab, "Ibumu (dan diulang sebanyak tiga kali), kemudian ayahmu, kemudian saudara-saudara terdekatmu".

**********************************************************************************
Sumber: Ruang cerita teladan

No comments:

Post a Comment

Komen anda dihargai, terima kasih ye.. singgah selalu